Skócia - Portree, Skye-sziget


 A Dunvegan kastély látogatása után elindultunk a sziget "fővárosa", Portree felé. Azonban előtte még megálltunk két természeti látványosságnál is. 
Az első látnivaló a Trotternish-félszigeten található különös szikla-alakzat, az 50 méter magas Old Man of Storr. Neve a skót gael nyelven Bodach an Stòrr, ami azt jelenti, hogy „a Storr öregembere”.  

A legenda szerint a szikla egy óriás hüvelykujja (vagy valami más testrésze, korhatártól függően), aki itt élt valamikor. Halála után a teste a föld alá került, de a hüvelykujja (vagy az a bizonyos másik testrésze) kiáll a felszínen. Egy másik történet szerint egy idős házaspár rendszeresen, minden nap felmászott a hegyre (nem tudni miért). Az évek múlásával a feleség egyre nehezebben bírta a túrát, de a férje nem akart lemondani a napi rutinról, így a hátára vette az asszonyt. Ezek után már a férfi is nehezen bírta a felmenetelt. A tündérek figyelték a furcsa látványt, majd amikor meghallották, hogy a férj azt kívánta, bárcsak a felesége mindig vele tudna maradni, teljesítették a kívánságát. Amikor végre felért az ember a hegycsúcsra, magával cipelve a feleségét, a sajátságos logikával gondolkodó tündérek kőoszloppá változtatták őket, így azután örökké együtt maradhattak.


Ez itt a kert



Old Man of Storr

FriendSheep

Skócia jelképe a bogáncs, amely a skótok bátorságát, kitartását és függetlenségét szimbolizálja.

A második látnivalónk a Kilt Rock nevű szikla és az onnan a tengerbe zúduló Mealt-vízesés volt, amik körül helyi szokás szerint számtalan legenda kering, tele tündérekkel, szirénekkel, skót harcosokkal, klánokkal, óriásokkal, meg persze rengeteg ármánnyal és szerelemmel. A 90 méter magas szikla hatszögletű bazaltoszlopokból áll, amelyek egy skót kockás szoknya redőire hasonlítanak. Alakja több millió évnyi vulkáni tevékenység eredménye. Vagy a tündéreké.






Ezek után Portree városa felé vettük az irányt, de sajnos történt egy kis baleset, pont a város előtt.  Egy holland lakóautó nem fért el mellettünk az úton, és szépen lesúrolta a busz oldalát. Emiatt sajnos meg kellett állni, és megvárni amíg a sofőrök rendezték a dolgot. Mire Portree-ba értünk alig maradt idő szétnézni. Rendkívül csalódott voltam, mert nagyon készültem rá. Így szó szerint végig rohantam mindent. De szerencsére estére kaptam egy kis "kárpótlást". 


Portree ikonikus színes házai


Fish and Chips with Seagulls



Megjegyzések