Skócia - Stirling vára


Skóciai utam második "csalódása" következett, persze minden relatív, vagyis ahhoz képest, hogy hát mégis csak a mesés Skócia egy építészetileg és történelmileg (Itt koronáztak meg több uralkodót, például a tragikus sorsú I. Stuart Máriát is.) legfontosabb vára. Mindenesetre valahogy többet vagy mást vártam volna.




Az eső elég rendesen esett, és valószínűleg ez is rányomta bélyegét a látogatásra. A várkaput I. Róbert skót király, vagy ismertebb néven Robert the Bruce szobra örzi, mögötte a távolban látszik a  Wallace-emlékmű  egy a XIX. században épített torony, ami Sir William Wallace-nak állít emléket. Az emlékmű nem csak a skót szabadságtudatot és a skót örökséget szimbolizálja, hanem azt az alapvető jogot is, hogy minden nemzetet megillet a függetlenség joga a világon.





Körbenéztünk a palota udvarán, majd először a kápolnába néztünk be, majd az 1999-ben helyreállított 38 méter hosszú Nagy Termen (Great Hall) mentünk végig. Végül a XVI. századi állapotba berendezett palota részben sétáltunk végig, ahol korhű ruhákba öltözött "teremőrök" tájékoztatták az érdeklődőket. A királynő fogadótermében (Queen's Presence Chamber) a nagyon híres Vadászat az egyszarvúra faliszőnyeg másolata látható. 





Azt nagyon sajnáltam, hogy egy óvárosi sétára már nem jutott idő, de indulnunk kellett a Felföldre. 

Megjegyzések