Skócia - St. Andrews I.


Utolsó előtti napunk végén St. Andewsba látogattunk. A város nevét Skócia védőszentjéről, Szent András apostolról kapta. Az ő nevéhez kötődik a skót zászlóban látható fehér andráskereszt is. Kicsit még borús volt az idő amikor megérkeztünk a parkolóba, de azután gyönyörűen kisütött a nap. Mivel annyi látnivaló volt a városban, két bejegyzésre bontottam az itt készült sok fénykép miatt.

Elsőként a XII. században épült várat, helyesebben szólva inkább annak a romjait néztük meg. Az Északi-tengerre néző vár egy sziklás hegyfokon áll, kilátással a Castle Sands nevű kis strandra. A középkorban püspököknek és érsekeknek volt a lakóhelye, de a reformáció után a püspökség XVI. századi megszűnésével lakó nélkül maradt, és gyorsan tönkrement. 

A városba érkezve a buszból láttam azt a hatalmas tengerpartot ahová nagyon szerettem volna lejutni, de sajnos erre már nem jutott idő. 











A várrom megtekintése után az 1413-ban alapított, híres University of St Andrews épületeit jártuk körbe, mely Skócia legkisebb és legrégebbi egyeteme.












Megjegyzések