Skócia - Loch Ness-Urquhart vára


Eilean Donan után az aznapi második megállónk a Loch Ness partján fekvő Urquhart vára volt. A tó partjára és a vár romjaihoz, belépő ellenében, egy látogatóközponton keresztül lehet eljutni. Mielőtt lesétálnánk a romokig, érdemes megnézni a moziteremben a vár történetéről szóló kisfilmet is. A vetítés legvégén hirtelen és teátrálisan elhúzzák a vetítővásznat, ami mögött egy hatalmas ablak van, és a nézők egy "váó" felkiáltással reagálva megpillantják a vár romjait. A látogatóközpontban van még egy kiállítás, étterem és természetesen ajándékbolt is, ahol be lehet szeretni a komoly és kevésbé komoly Nessie-ről szóló könyveket és plüssfigurákat is.


A látogatóközpontból lehet lesétálni a várhoz, ami hát valljuk be elég romos. Építése valószínűleg a XIII. században kezdődött, és az Urquhart klán székhelyeként szolgált. Stratégiai elhelyezkedése miatt viharos történelme volt, mely 1692-ben ért véget, amikor a Jakobita lázadás idején III. Vilmos angol király csapatai szinte teljesen lerombolták. Ezután már nem is építették, nem építhették újjá, nehogy újra a lázadók kezébe kerüljön. Az idők folyamán a romok egy részét a helyiek vitték el építőanyagnak, a többit pedig elintézte a természet. 











A várnál is híresebb Nessie, a tóban lakó (vagy nem lakó) szörny, a kriptozoológia egyik sztárja. A vár mellől indulnak Nessie-figyelő kirándulóhajók is. Egyes járatok a dupláját kérik a többi hajó tarifájának, azzal indokolva, hogy velük garantáltan megpillantják az utasok a szörnyet. A garancia azt jelenti, hogy amennyiben ez a "találkozás" mégsem jönne össze, úgy visszafizetik a díj felét... 

Nessie-nek látszó kacsák

Nessie-nek látszó hullám

A tóban élő szörny legendája évszázadok óta kering, legelső ismert említése Szent Columba 565-ből származó legendájában történik. A történet szerint a szörny a helyi lakosokat vegzálta és fogyasztotta, de a szent elfogta és Isten nevében megparancsolta neki, hogy hagyjon fel ezzel a szokásával. A szörny ekkor szófogadóan visszament a tóba és azóta sem evett a helyi lakosokból. A legenda modern formája az 1930-as években kezdett elterjedni, amikor egy sor észlelésről kezdtek el írni a sajtóban. Rossznyelvek szerint csak a turizmus fellendítése volt a cél. 

Napjainkban is történnek Nessie-észlelések, illetve számtalan tudományos kutatást és vizsgálatot folytattak már le, de a létezéséről még sincs egyértelmű, hiteles bizonyíték. Mondjuk arról sincs, hogy nem létezik. Akár hiszünk benne, akár nem, amikor az ember ott áll a tó partján akkor óhatatlanul is egyfolytában a vízfelszínt pásztázza a szeme. 

Nessie-nek látszó... Nessie?



Megjegyzések