Skócia - Eilean Donan-i vár


Miután a Skye-hídon át elhagytuk Kyleakint, alig bő 10 km megtétele után megálltunk a híres Eilean Donan várnál. Először kicsit távolabbról vettük szemügyre és a várat. Ikonikus volt a látvány, ha bárki ránéz az itt készült fotókra, az egyből kitalálja, hogy Skóciában készültek. Eilean Donan több filmnek a is a helyszínéül szolgált, mint például az 1986-os Hegylakó, vagy az 1999-es A világ nem elég.



A vár egy szigetre épült, amely Loch Duich tóban, a Skót-felföld nyugati részén található, és csak gyalogosan, egy kőhídon keresztül lehet megközelíteni. Nevét egy VI. századi remetétől, Donnán of Eigg-ről kapta, aki a szigeten élt és itt is halt meg. Eilean Donan szó szerint azt jelenti: "Donan szigete".

Másodjára már a várhoz vezető kőhídig mentünk, de csak kívülről jártuk körbe amennyire lehetett. 



A várat a MacKenzie klán építette 1220-ban, II. Sándor skót király parancsára, a viking támadások ellen. A vár védelme azonban szövetségesük, a MacRea klán feladata volt. A történelem során többször átépült és bővült, míg 1719-ben három angol fregatt lerombolta, mert jakobita lázadókat támogató spanyol csapatokat szállásoltak el benne.




Romjait John MacRae-Gilstrap alezredes és felesége, Isabel M. MacRae-Gilstrap építették újjá 1912 és 1932 között. A felújítás során a vár eredeti terveit és stílusát próbálták megőrizni, de néhány olyan modern elemet is beépítettek mint a vízvezeték, az elektromosság és fűtési rendszer. Ma is a MacRae család gondoskodik a vár fenntartásáról és a múzeumi részről. Belső terei korhű bútorokkal, festményekkel, fegyverekkel és egyéb tárgyakkal vannak berendezve, amelyek bemutatják a vár és a klán történetét.


Megjegyzések