Skócia - Dunvegan kastély

Mikor megérkeztünk a Dunvegan kastélyhoz még a nap is kisütött, az eget pedig dekorfelhők tarkították, ami csak még drámaibbá tette a látványt. A kastély 800 éve folyamatosan a MacLeod klán tulajdonában van, akik még ma is itt élnek, de azért az épület egy része látogatható. 1933-ban, a 27. klánfőnök, Sir Reginald MacLeod  nyitotta meg a nagyközönség előtt, akkor még csak heti két napra. Azóta a látogatók száma az évek folyamán több százról, több százezerre emelkedett . Az érdeklődők megtekinthetik a kastély különböző részeit, beleértve a történelmi termeket, és gyűjteményeket is. 

A klán legbecsesebb tulajdona az Am Bratach Sith (Dunvegan tündér zászlaja), melyet a tündérek ajándékoztak a klánnak. Az i.sz. IV. században készült, selyemből szőtt zászló eredetileg Szíriából vagy Rodoszról származhatott. Mivel azonban Skóciában vagyunk így a tündéres verzió a valószínűbb. A legenda szerint csodálatos ereje van. Valahányszor kibontották egy csatában, mindig győzelemhez segítette a klánt, bármennyire is vesztésre álltak éppen.






A kastélyhoz tartozik egy 5 hektáros park, melynek változatos és helyenként egzotikus növényzete éles kontrasztban áll a szigetre jellemző kopár lápokkal és hegyekkel. A kert építése akkor kezdődött amikor 1773-ban, a 23. klánfőnök édesanyja olyan kijelentést tett, miszerint „Dunveganben nem volt és nem is lehet jó kert”. Szerencsére a kedves mama kijelentését sikerült megcáfolni. A jelenlegi, 30. klánfőnök is elkötelezett a kert folyamatos fejlesztése, ápolása mellett.











Itt nemhogy elhiszed, de látod is a tündéreket

Ők valószínűleg fókákat látnak



Megjegyzések