Átkelés Lórévnél


Dunaújvárost elhagyva, a középföldei hangzású Lórév felé vettük az irányt, melyen átkelve kápolnát terveztünk fotózni naplementében. Komponál(l)ás közben a sasszemű kartácsak, észrevették, hogy két fotótéma is vár minket a túloldalon, egy partra vontatott hajó és egy ki-tudja-mióta rozsdásodó uszály. 

Miután alaposan körbejártuk a két témát, és már a nap is kezdett lemenni, elgyalogoltunk a közelben lévő Zichy-kápolnához. A gyönyörű neogótikus épület egy pici dombon áll az ártér (vagyis a semmi) kellős közepén, és igen szomorú története van. 1848-ban Görgey Artúr itt végeztette ki gróf Zichy Ödönt, akit azzal vádoltak, hogy összejátszott az ellenséggel. A kápolnát 30 évvel később Ferenc József állíttatta a gróf emlékére az akasztófa és a sír helyére.  

A kápolna előtti keresztet jobban szemügyre véve elég meglepő dolgot fedeztünk fel. A blaszfémia határát súrolva (vagy talán picit át is lépve azt), mondjuk ki: néhány tekercs ipari folpack segítségével Jézus téliesítve volt a kereszten. Beszéltük, hogy esetleg találhattak volna valami jobb megoldás is, elég furcsán nézett így ki szegény.

Egy darabig tipródunk még, a fejünk felett mindenféle formációban repkedő darvakat bámultuk, végül győzött a hideg és elindultunk hazafelé. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések