Maribor


Lehet elővenni a zsebkendőket, az utolsó szlovén bejegyzés következik. Škofja Loka után, a magyar határhoz már igen közel eső Mariborba tettünk egy röpke látogatást. Bevallom, kevés lelkesedéssel kászálódunk le a buszról, hiszen fáradtak voltunk, nagyon mentünk volna már haza, így aztán nem kapott túl nagy figyelmet ez az egyébként szép kis városka

Egy valamit azért nagyon érdekesnek találtam. Mariborban minden a borról szól, a város nevének végződése csak véletlenül cseng össze a mi bor szavunkkal, mivel eredetileg a német Marchburch elnevezésből származik. A Dráva parton kezdtük sétánkat és pár perc gyaloglás után eljutottunk egy XVII. században épült házhoz, melynek falára van felfuttatva - és egy ráccsal védve- a több mint 400 éves "Öreg szőlő". Állítólag ez a világ legidősebb szőlőtőkéje. A növény köszöni szépen remekül érzi magát, és még a mai napig is terem - ahogy az a fotón is látható- méghozzá évi 50 kg gyümölcsöt tudnak szüretelni róla. Az ebből készült bort protokolláris ajándékként szokták osztogatni az arra érdemeseknek.

Az épületben egy kis borászati bemutató terem van, vásárlási lehetőséggel, melyet nem hagytam ki, és egy helyi szaktanácsadó segítségével választottam ki a megfelelő palack bort. 

Itt a vége, fuss el véle!







Megjegyzések