Belvárosi séta


Ahogy az előző bejegyzésben említettem, a Budai várnegyed titkai után, másnap a "Kéjnegyed bugyrai" tematikus túrán vettem részt. Javarészt a Király utcában és környékén, a ma zsidónegyednek hívott részen mászkáltunk. A jobb napokat is látott házak megelevenedtek nekünk, visszarepültünk az 1800-as évek végére, láttuk és hallottuk ahogy a kedves vendégek hüledeznek a kezdetleges, tüllfátyolra vetített mozgóképeken. Jártunk a híres-hírhedt Kék Macska Mulatóban, ahol még európai uralkodócsaládok sarjai is rendszerint megfordultak, néha ruhátlanul is.... Láttuk hol működött az a bordély ahol extrának számított a tisztaság, hiszen az ott "szolgálatot teljesítő" lányok minden héten megfürödtek!
Borzadva néztünk arra a közvetlenül a Dohány utcai zsinagóga mellett álló házra, amely morbid módon egykor Gestapo főhadiszállás volt.
Az előző napi sétán már "találkoztunk" a Gombaszögi nővérekkel, akik most is szóba kerültek, hiszen az egyik Dob utcai házban éltek egykor, ki-ki vérmérséklete szerint...

Rengeteg érdekes történetet hallottunk a túrán de ami igazán megmaradt bennem, az sajnos az volt, hogy mennyire tönkrement, lepusztult, elhanyagolt szinte az összes épület.















Megjegyzések