Szelim-barlang


Az egynapos kirándulás harmadik, egyben befejező részéhez értünk, amelyben vetünk egy pillantást a Tatabánya felett már csaknem 110 éve őrködő Turulra, majd benézünk a 45 méter hosszú és 14 méter magas Szelim-barlangba.

A barlang adta fotózási lehetőségek kiaknázása után a 30 méter magas Ranzinger Vince kilátóhoz mentünk, de térdfájdalmak és a tériszonyom miatt csak a kilátó tövéig jutottam, ahol a betonalapzaton alvó éjjeli pávaszem felrakta a nap végén az i-re a pontot. Ez a jószág Európa legnagyobb lepkéje, van vagy 15 cm hosszú. Ennek megfelelő tisztelettel közelítettük meg, én különösen, mivel minimum elájultam volna ha felébredvén nekem repül. Szerencsére a pávaszem jó alvónak bizonyult (vagy pedig végtelenül apatikus volt), egyre közelebb merészkedtünk hozzá, néhány lelkes kolléga a végén még derítőlappal is bevilágította. Ha tovább maradunk, talán még egy kis púdert is kap...

Az óriás lepkénél kevésbé veszélyesebb fotótéma is akadt, a rengeteg sárga virágú kaporszerű aljnövényzet nagyon jól mutatott a lemenő nap fényénél.

Cerezo fotói a barlangról.


















Megjegyzések

Megjegyzés küldése