Kamalduli remeteség


Vérteskozmai látogatásunk után Majkra mentünk, a kamalduli remeteségbe. A remeteséget, ahol a némaságot fogadott szerzetesek "celláztak", valamikor az 1700-as években alapították, de nem sokáig működött kolostorként, az 1800-as évek elején már a környékbeli posztógyár munkásai laktak a cellaházakban.
Eredetileg 20 remetelakot terveztek, de csak 17 készült el belőlük. Minden épület főhomlokzatán egy-egy magyar főúri család címere látható, jelezvén, hogy ők támogatták az építkezés és a lakók ellátásnak költségeit. Gondolom ez amolyan korabeli "Fogadj örökbe egy remetét" akció lehetett...
Az egyik korhűen berendezett cellaházat meg is lehet látogatni.
A kolostor épületét kastéllyá építették át (az államosítás idején munkásszálló is volt). Most szépen felújítva megtekinthető az épület, benne a látványos refektórium (vagyis a kolostor ebédlője), melynek freskóit az 1760-as évek körül festették, néhány berendezett helyiség, köztük egy női (!) dolgozószoba is. Az alsó szinten megtekinthető egy istálló (sajnos lovak nélkül), konyha, és ami nekem a legjobban tetszett: egy sütőműhely.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések