Cella Septichora


Pécsi látogatásunk utolsó állomásához, a Cella Septichora Látogatóközponthoz érkeztünk. Talán ez a név elsőre nem mond túl sokat, de ha azt mondom, hogy ókeresztény sírkamrák, akkor talán már egy kicsit ismerősebb lesz a téma. Pécsen a Szent István tér alatt húzódik, egy IV. századi, késő római ókeresztény temető, mely az UNESCO világörökség része. Ezeknek a síroknak egy részét lehet megnézni ebben a látogatóközpontban.

A pénztártól való távozás után, elsőként mindjárt a „névadó” Cella Septichora-t lehet megtekinteni, ami feltehetőleg egy a Kr.u. a IV. század végén épülhetett egyszintes, hétkaréjos alaprajzú, sírkamra nélküli kápolna. Az épület falai néhol két méter magasan is megmaradtak. A maradványok felett egy üvegtető van, vicces látni, ahogy emberek sétálnak a fejünk felett.

Így nézhetett ki a Cella Septichora

Hétkaréjos

Több sírkamrát is láthatunk, közülük az egyik, az úgynevezett Korsós sírkamra, mely a fülkébe festett korsóról kapta a nevét. A korsó, valamint a fölötte lévő szőlőfürtök és indák ábrázolása az ókeresztény hitvilágban az oltári szentséget vagy a felfrissülést - latin szóval refrigeriumot – szimbolizálta.
A kamrát egy üvegajtón keresztül is meg lehet nézni, itt jól látszik az említett korsó is. Mivel sajnos a teteje már beomlott ezért egy üvegkupolával fedték le, de így legalább felülről is meg lehet tekinteni.

A Korsós kamra felülnézetből

Korsós sírkamra

A névadó korsó

Talán a leghíresebb, a Péter-Pál sírkamra, mely fölött régen egy kápolna is állt. A kamra falát díszítő, és egész jó állapotban megmaradt festményeken Péter és Pál apostolok, Ádám és Éva látható, no meg a híres Krisztus-monogram, a görög Krisztus (Khrisztosz) szó két első betűje - X (khí) és P (ró) - egymásba fűzve, mely a látogató központ jelképe is lett egyben.

Péter-Pál felülről

A boltozat

A kis ablak fölött a Krisztus-monogram

A legenda szerint Nagy Konstantin látta meg egy döntő csata előtt, (álmában?) a nap fölött ezt a jelet, a hozzá tartozó használati utasítással, miszerint „Ezzel győzz!”. Konstantin az XP monogramot a zászlóira téve, győzelmet is aratott a milviusi csatában.

Csatt!

Egy igazi kiskorsó

Mindenkit érhet baleset!

Rámpa és kőfal

Véleményem szerint az egész központ profin van megcsinálva. A máskülönben visszataszító nyers beton falak és a rideg fémjárdák nagyon jól elkülönülnek a régi kövektől, kontrasztosan kiemelik a régi sírokat. Értelmesen végig lehet járni az egész központot- még a kerekes székesekre is gondoltak, mindenhol ki vannak rakva tájékoztató táblák is. Az egész létesítményben halk, és nagyon odaillő zene szól, ami igencsak hozzátesz az élményhez.

100 évvel ezelőtti ásatás jegyzőkönyve

Kelt mint fent.

Rámpa és sírkamra

Van egy kis múzeum shop is, ahol a sokféle album mellett, a már említett Krisztus-monogrammal ellátott mindenféle izébigyókat lehet vásárolni, de szerencsére semmi gagyiságot nem árulnak. Alaposan körbenéztünk mindent, több mint egy órát töltöttünk a központban. Szerintem ez is hozzá tartozhat egy pécsi látogatáshoz, egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

Megjegyzések

  1. Tetszett!
    Állványról,vagy kézből fotóztál?

    VálaszTörlés
  2. Kézből fotóztam. Ezzel a géppel elég sokáig lehet kézből fotózni. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem voltam még soha Pécsett, erről a sírkamráról sem hallottam még. A fotóidon is rögtön átjött, hogy "kellemes", látogató centrikus kialakítást kapott a központ. Tetszik a kísérőszöveged is, új dolgokat tudtam meg. Nem tudom milyen volt a beltéri világítás és mennyi a fotókon az utómunka, de végeredménnyel elégedett lehetsz! Kellemes hétvégét kívánok.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Miklós, örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  5. Wow... A kepek alapjan a belepo megvasarlasakor utlevelet is kerhettek... Ez annyira nem magyar... :) jol kialakitott kozpontnak tunik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban "európai" a kialakítás és a megvalósítás.

      Törlés

Megjegyzés küldése