Madárkórház

A szafariról visszatérve, és további kellemes időtöltést kívánva francia útitársainknak, átsétáltunk a Hortobágyi Madárparkba. Alapvetően (vad)madarak gyógyításával és rehabilitációjával foglalkoznak, de mára már madárkerttel, kiállítással, pici tavakkal, röpdékkel és játszótérrel kiegészített, igazi komplexummá bővült ki. Lehetőség szerint megpróbáltam beazonosítani a következő képeken szereplő madarakat, de nem vagyok benne biztos, hogy ez maradéktalanul sikerült, ezért előre is elnézést kérek.

Amikor kifizetjük a belépőt – most a felnőtt jegy 800 Ft volt-, gondoljunk arra, hogy ezzel is ezt a helyet és nem utolsó sorban a madármentést támogatjuk. A pénzünkért ezen kívül azért kapunk mást is. Már a tájékoztatóban is szerepelt az a szó, hogy látványkórház. Eddig csak látványpékségről hallottam, és ennek a kifejezésnek a hangulatát valahogy nem tudtam összeegyeztetni a kórházzal, így nem is tudtam elképzelni, hogy mit is takarhat pontosan ez a szófordulat.

Ez a kis cuki citromsármány teljesen egészséges

Miután megvettük a jegyeket a pénztárban, egy kitömött madarakból álló – nyilván nem sikerülhet minden műtét – kis kiállítást nézhettünk volna meg, ha nem lett volna csurig tele a helyiség egy zsibongó, alsó tagozatos osztállyal. Menekülési lehetőségeink közül csak a visszavonulás jöhetett volna szóba, vagy a szemközti falon lévő ajtó, "műtő" felirattal.

Ez a gólya köszöntött minket a kapun belépve

Épeszű ember, ilyen ajtón önszántából nem megy be. A műtő felirat mellet többnyire az „idegeneknek belépni tilos” kitétel is szerepel, de ezúttal csak annyit kértek a belépni szándékozóktól, hogy maradjanak nagyon csöndben. Ez utóbbi szabály betartása megakadályozta volna, hogy az egész osztály utánunk jöjjön. Így is sokáig haboztam, hogy benyissak-e, de végül csak bemenekültünk az ajtó mögé. Egy hosszú folyosóra jutottunk és azonnal hanyatt vágott minket a penetráns vidraszag.

Ez a törött szárnyú gólya már újra repülne

A gyöngybaglyok is a szabadba vágynak

A folyosó jobb oldalán picike kis szobácskák sorakoztak egymás mellett, és mindegyikbe gubbasztott valaki, vagy valakik. A szagot szinte azonnal elfelejtettük, amikor az üvegezett ajtókon keresztül benéztünk hozzájuk. Be kell valljam, annak ellenére, hogy tudtam, jó helyen vannak ezek a madarak és nagy valószínűséggel meg is fognak gyógyulni, nagyon szívfacsaró volt a látvány. Utólag olvastam, hogy az ajtó üvegére olyan fólia van ragasztva, ami megengedi, hogy kintről belássunk a betegekhez, de ők már nem látnak ki. Nem tudom mennyire igaz ez, mert egynémely madár határozottan ránk nézett, mielőtt visszaroskadt volna az agóniába.

Nem jó ez így...

Erdei fülesbagoly gyerekek

A folyosó baloldalán volt a műtő, ide is be lehet látni, szerencsére éppen senkit sem műtöttek. Az asztal olyan kicsi volt, hogy első ránézésre inkább egy műkörmös- manikűrös pultnak tűnt. Azért gondolom van más műtőjük is, mert nem hiszem, hogy ide fel tudnának dobni egy sast. A folyosó végén kiléptünk az épületből, és rátértünk a külső röpdék felé vezető útra. Az itteni madaraknak javarészt már csak erősödniük kell addig, míg szabadon nem tudják ereszteni őket. Sajnos vannak köztük olyanok is, akiknek sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy örök életükre itt kell maradniuk a park védőszárnyai alatt.

Azt hiszem ez egy parlagi sas

Rétisas, meg talán egy ölyv

A legviccesebb egy mindenféle baglyokkal telepakolt volier volt, a madarak mozdulatlanul ültek, de hatalmas szemekkel bámultak ránk, és a fejük forgatásával követték lépteinket. Egy másik, nagy sasos röpdébe csak egy kémlelő nyíláson át lehetett betekinteni. Ismét szívfacsaró látvány következett. Az egyik gyönyörű, hatalmas és nemes ragadozó madárnak amputálva volt az egyik lába. Szegény még nem szokta meg ezt az állapotot és állandóan rá akart állni. Nem tudom kap-e majd műlábat.

Ennek a fülesbagolynak egy kocsmai verekedés során betörték az orrát

Erdei fülesbaglyok

A legnagyobb röpdébe be is lehet menni, - itt megint csak nem mertem elsőre kinyitni az ajtót, mert azt gondoltam, hogy itt valami tévedés van -, egy a lényeg, hogy kizárólag a kis kilátóba felkapaszkodva lehet a madarakat megnézni. Ezt a kilátót az itt állomásozó madarak is előszeretettel használják, így óvatosan kell megfogni a korlátot, mert kellemetlen meglepetések érhetnek. Ahogy benyitottunk az összes madár szétrebbent és megültek egy-egy kis szegletben. A röpdébe kihelyeztek egy villanypózna imitációt is, a két oszlop közé kifeszített drótokba csak annyi áramot vezettek, hogy ha a madarak rárepülnek, akkor kellemetlennek fogják találni, így talán beépül az agyukba, hogy többet ilyen helyre nem szállunk. Nem akartuk stresszelni őket, úgyhogy nem maradtunk sokáig.

Gyanúsak ezek Mancikám, nagyon gyanúsak!

Kuvik portré

A kijárat felé még láttunk egy pár (azt hiszem) ölyvet. Ők már nem voltak rácsok mögött, csak a lábuk volt pórázra kötve. kissé idegesen néztek ránk. Nagyszerű élmény volt ez a látogatás, nagyon fontos és hasznos munkát végeznek a park dolgozói. Mindenkinek ajánlom a látogatást, aki errefelé jár. Ha valaki bővebb, és az enyémnél jóval pontosabb információkat szeretne szerezni a parkról, vagy egyszerűen csak támogatná őket, akkor itt megnézheti a honlapjukat.

Talán ölyv

Talán egy másik ölyv, mégis inkább héja


A következő, az utolsó bejegyzés lesz Tisza-tó témában, néhány tájképet fogok bemutatni, amit a biciklitúránkon készítettem.

Megjegyzések

  1. Mondanivalóm igazából nincsen, csaj jelzem, hogy magamban "betetszikeltem" a bejegyzést!

    VálaszTörlés
  2. Arra mindig kíváncsi voltam, hogy az állatok vajon hogyan élik meg mindezt. Vajon megérzik, hogy segítenek rajtuk, gyógyítják őket? Az is lehet, mikor visszaengedik őket a természetbe, rémülten mesélik a társaiknak, egy "óvatlan pillanatban" hogyan sikerült megszökni a kínzók fogságából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem tudják, hogy itt nem bántani akarják őket, azonban vadmadarak lévén nem lehet elvárni, hogy tapsikoljanak. Pláne nem törött szárnnyal. :)

      Törlés
  3. Ezeket a bagoly-féléket legalább annyira bírom, mint a sirályokat... eszméletlen pofák :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek a madarak,és szépen fotóztad őket...gratulálok...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Pingu!:-)
    A Tőled megszokott színvonalas beszámoló jobbnál-jobb képekkel fűszerezve! Nagyon tetszett, gratulálok!:-)

    VálaszTörlés
  6. Igazolt távollét után most volt alkalmam végignézni a korábbi bejegyzéseket.
    Nagyon tetszettek a madárfotók, megnyugodtam mégis maradt ott madár :)
    A kórházban mi is jártunk, örömmel láttam, hogy milyen eredményesen tevékenykednek.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Miklós! Örülök, hogy megnézted őket! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése