BÚÉK2013!


Kedves Olvasóim! Nemsokára vége lesz ennek az évnek is, mely a blog szempontjából mindent összevetve, elég sikeres volt. Legalábbis nekem már az is siker, hogy még nem hagytam abba az írást. Volt szerencsém kétszer is belföldön utazgatni, és bőséges élményanyagot gyűjteni a bloghoz. Sajnos azonban az üvegfestéses és kávés bejegyzések kissé elmaradtak, de aggodalomra semmi ok, jövőre mindkettőt igyekszem visszahozni a kínálatba. Nem húzom tovább, mindenkinek sokkal boldogabb újévet, és mindenekelőtt nagyon jó egészséget kívánok!

S, hogy legyen valami haszna is ennek a bejegyzésnek leírom hogyan került a fotóra a sok pingvin alakú bokeh. Történt pedig, hogy egyik nap az Interneten bóklásztam, amikor megláttam egy fotós cikket, ami arról szólt hogyan dobhatjuk fel a karácsonyi sablon fotónkat. Az ötlet lényege az volt, hogy a karácsonyfa (vagy bármi más) elmosódott fényei ne egyszerű kerek foltok legyenek a háttérben, hanem mondjuk fenyőfa vagy csillag alakúak. Igen tetszett az ötlet, de én mindjárt tovább gondoltam.

Kiszerkesztettük!

Az jutott az eszembe, hogy az ötletet pingvin figurával is meg lehetne csinálni. Riasztottam az Embert, aki remekül tud ilyesmiben közreműködni. Nekem csak a figurát kellett megrajzolnom egy kartonlapra, a többi már az ő dolga volt. Precízen kimérte, és az ilyen kreatív dolgokhoz rendszeresített szikével kivágta a figurát. A fix 35-ös obimra ragasztottam rá papírból készült festőszalaggal. Ilyet használok üvegfestéshez is, mert nem hagy nyomot. Már rohantam is valami fényizét keresni a lakásban.

Sufni-tuning, de bevált! 

Iszonyúan csalódott voltam, amiért nem sikerült a kísérlet. Ember szerint azért, mert túl nagy a pingvin figura az obihoz képest. Már egy ideje gyanakszom rá, hogy jóval többet tud a fotózás fizikájáról, mint én. Tegyük hozzá, hogy azért ez nem is annyira nagy kunszt. Szóval Ember, ha már úgy is benne volt a munkában gyorsan összedobott még egy karton előtétet, egy maga által rajzolt csillag mintával. Legalábbis ő azt állítja, hogy az egy csillag.

Pingvin vs. csillag

A kimetszett lyuk mérete, a pingvin sziluett negyede volt, és érdekes módon ez működött. De én akkor is pingvint akartam. Újra elolvastam a neten talált leírást, és arra jutottam, hogy a gyújtótávolság lesz itt a megoldás. Átragasztottam a kartont az 55-300-as obim elejére. Jöttem-mentem a lakásban, tekergettem a fókusz gyűrűt, amikor egyszer csak megjelent a szemem előtt két tökéletes pingvin bokeh. Úgy megörültem neki, mintha valami ismeretlen bolygót fedeztem volna fel.

Lepedős-ruhaszárítós installáció

Másnap megindult a kreatív munka. Előszedtem az idén dobozban maradt karácsonyfaizzókat. Picike LED szerű izzók vannak rajta, a feladathoz tökéletes. Fogtam a ruhaszárítót, és ráterítettem egy fehér lepedőt, szépen elrendeztem rajta az izzósort. Készítettem néhány teszt felvételt, rengeteg bokeh pingvinem született.

Sok-sok pingvin bokeh

Azután fogtam Bonifácot, a gigantikus plüsspingvint, a blog jól ismert arcát, és leültettem a fényfüzér elé. Nagy szerencsém van, hogy a plüsspingvin türelmes fajta, mert elég sokat vergődtem, állítgattam, tologattam a pingvin-izzó-fényképezőgép konstellációt, mire úgy-ahogy elégedett voltam az eredménnyel. Időközben a távolság növelése céljából még az erkélyre is kimentem, de néhány agresszív zsírcinke úgy nézett rám az etetőből, hogy jobbnak láttam visszatérni.

Fotózás előtt: Bonifác a sminkben

Végül, rendet raktam a lakásban, visszahelyeztem a bútorokat az eredeti helyükre, leporoltam magam és készítettem néhány werk-fotót. Nem tudom ki mit gondol, lehet, hogy nem olyan nagy kunszt az egész, de nekem nagyon tetszett.

Ember - teljesen jogos- kérésére, íme egy, az állítólagos csillagot formázó előtéttel készült felvétel:

Bonifác nagytotál, háttér csillagokkalMegjegyzések

 1. De gyönyörű lett!! Eszméletlen!
  Saját IQ-val nem értettem, de elvileg el lett magyarázva, csak kár, hogy nincs objektívem, de azért megjegyzem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett! :)

   Törlés
 2. Ej de jók lettek a kis pingvinek. Örülök, hogy volt erőd kísérletezni vele, mert én csak a gondolatig jutottam.
  Boldog Új Évet kívánok a Bolygó Pingvin olvasóinak, szerkesztőinek, pingvinjeinek!

  VálaszTörlés
 3. ...de jó volt olvasni!!!Értékelem,hogy házilagos eszközökkel(mert ugye akinek műterme van full felszereléssel,annak könnyű..),és saját kreativitásoddal megoldottad...Gratulálok!
  Boldog Új Évet Neked,Nektek,és Mindenkinek,aki erre jár....

  VálaszTörlés
 4. Boldog új évet a pingvin társadalomnak!:)

  VálaszTörlés
 5. Tetszetős ötlet és minden részletre kitérő werkposzt :)
  Sikerekben, szép fényekben és remek fotókban gazdag új esztendőt kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Miklós, neked is minden jót kívánok! :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések