Sírkerti séta újratöltveIsmét egy Indafotós túra következett, halottak napja lévén, a már megszokott Nemzeti Sírkertbe vezetett az utunk. A túrát ismét Tibor szervezte. Egy héttel ezelőtt már kilátogattam „magánban” a temetőbe, mert féltem, hogy ez alkalommal rossz lesz az idő. Mások is aggódhattak emiatt, ugyanis mint ügyeletes időjárás felelőst, felkértek arra, hogy esőmentes időt biztosítsak.

Ez sikerült is, persze a többi kívánságnak, miszerint legyen köd is, meg nap is, nem feltétlen tudtam eleget tenni. Délután kettőkor találkoztunk a kapunál, s rövid toporgás után elindultunk a Deák, illetve Kossuth mauzóleumok felé, mivel Tibor jól szervezett hírszerző hálózatának információi szerint, mind a kettő nyitva lesz, így meg lehet tekinteni őket belülről is. Húsznál is többen voltunk, régi és új kartácsak is eljöttek erre a túrára. Attól féltem, hogy sokan lesznek a temetőben, de meglepődtem, hogy alig voltak látogatók. A mauzóleumokig többé-kevésbé együtt volt a csapat, de azután elkerülhetetlen módon szétszakadtunk.


Nemzeti leopárdok

Justitia

Jelképes koszorú Kossuth fölé

Szép volt a Deák-mauzóleum, de Kossuth Lajos síremléke, mely Magyarország legnagyobb sírépítménye, nekem sokkal jobban tetszett. A síremléket díszítő szobrokat Stróbl Alajos tervezte. Belül, a bizánci mintájú mozaikok Róth Miksa műhelyében készültek. A középen álló szarkofág csak jelképes, valójában Kossuth az épület alatti kriptában van elhelyezve. A bejárat felett Hungáriát megszemélyesítő nőalak szomorkodik, két oldalt, a lépcsők mellett pedig egy-egy leopárd figura őrzi a lépcsőket. Az építményt 1993-1999 között újították fel.

Sétány a Deák-mauzóleum előtt

Deák-mauzóleum belülről

Mozaik angyal

Póker-arc

Sétánkat a temető kissé elhagyatottabb részei felé folytattuk, nagyon vadregényes, a néha kissé már dzsungel hatású növényzetben, itt-ott feltűntek az elhagyott, gondozatlan fejfák, töredékek. A felhők között időnként áttörő, délutáni nap fényében nagyon hangulatos látvány volt, de nem biztos, hogy este szívesen sétálnék itt egyedül. Mire kifelé indultunk már majdnem teljesen lement a nap, és egy kis késéssel visszaszivárgott a reggeli köd is.

Varjúháj

Már megint késik a busz...

Előbb-utóbb győz a természet

Ősfák

Még fotózgattunk egy darabig, de egyre inkább a kijárat felé húzódtunk, mert nagyon fáradtak és persze éhesek is voltunk. Már majdnem a kijárathoz értünk, amikor éktelen szirénázás kezdődött, azt hittük a közeli plázában történt valami, de nagyon meglepődtünk, amikor egymás után beviharzottak a tűzoltók, a rendőrség, és a katasztrófavédelem autói.

Ludvig

Baljós árnyak

Magányos emlék

A cirkuszigazgató oroszlánja

Nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy esetleg valami összefüggés van a látogatásunk, és a rohamtempóban megérkező, villogó autók között. A kapunál megtudtuk, hogy gázömlés volt a környéken és a temetőn keresztül könnyebb volt megközelíteni a helyszínt. Ezen információk birtokában megnyugodva, a temető látogatás után immár hagyományossá vált amerikai csirkés gyorsétteremben fejeztük be a túrát.

Tibor egyik bejegyzése a sétáról
Tibor másik bejegyzése a sétáról
A többiek fotói

Megjegyzések

 1. Irigyellek, mennyi jó fotót készítettél, egytől egyig nagyon tetszenek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, ha sokat gyakorolsz, akkor előbb-utóbb neked is fog sikerülni. :))))))

   Törlés
 2. Most már tényleg el kellene ide látogatnom. A mauzóleum látogatás külön kuriózum lehetett. Gondolom nem sűrűn nyitják meg a nagyközönség előtt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát nem tudom hogy van ez, szerintem Tibor többet tud erről mondani.

   Törlés
 3. Szépek és hangulatosak lettek a fotók, kár, hogy nem lehettem ott. Talán legközelebb...:)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon tetszik hogy itt nincs egy egyszerü "Tetszik" "gomb" amit a csak úgy egyszeüen megnyomhatnék a melankolikus hangulatomban amit a képeid váltottak ki bennem. Szóval írnom kell :-) : Kedves Pingu, köszönöm, hogy melankolikus hangulatba ringattál a képeiddel. Ès tudod hogy nálam ritkán van az hogy nem olvasom a szöveget...de most a képek nekem többet mondtak minden szónál! Köszi érte!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszenek a képek, és annak is, hogy vetted a fáradtságot és ezt el is mondtad. :)

   Törlés
 5. Irigylesre melto foto bemutato! Gratulalok! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Azért hiányoztál a csapatból! :(

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések