Nagyon zöld

Ismét Dani vetette fel, hogy menni kéne már fotózni. Eszembe jutott, hogy még soha nem voltam a Kopaszi gáton, de már annyi mindent hallottam róla, épp ideje volt megnézni, szerencsére az ötlet mindenkinek tetszett. A hétvége sajnos szinte sohasem jó senkinek, ezért megbeszéltük, hogy hétköznap, jelen esetben szerdán találkozunk délután ötkor. Mivel már sokáig világos van, így nem kell izgulni, hogy esetleg nem lesz elég időnk fotózni. Szerencsére Tibor is ráért, így a megbeszélt időben találkoztunk a bejáratnál. Dani diszkréten késett egy picit, de ezt általában el is várjuk tőle.


Befelé haladva, kíváncsian néztem körbe, és elsőre megtetszett a látvány. Mintha nyugati irányba elhagytuk volna az országot. Ez az érzésem csak erősödött, ahogy tovább haladtunk a gáton. Valahogy nem akartam hinni a szememnek, hogy itt tényleg minden rendben van, gondozott növényzet, szépen kiépített járdák, sétányok, dombokon átívelő hidak.  Na és a fű!  Vagy, hogy stílusosabb legyek: a gyep. Az a szép zöld gyep. Én még ilyen gyönyörű zöldet nem láttam soha, és legnagyobb meglepetésemre még egy tábla is ki volt rakva: A fűre lépni szabad.

Dani bemutatja, hogyan igyunk szkeptikusan limonádét

Itt vacsoráztunk

A sárkányhajó

Az öböl vizében kajakosok, kenusok edzettek és egy sokevezős sárkányhajó is ott gyakorlatozott. A nap még magasan állt, mi meg éhesek voltunk. Ezen két összefüggés eredményeként úgy döntöttünk, hogy fotózás előtt megvacsorázunk. A gáton jó pár nagyon szimpatikus kiülős étterem található, mi a Le Bistro mellett döntöttünk.  Tiborral egy-egy sült hekket ettünk, Dani pedig csirkés cézár salátát kért, viszont mind a hárman limonádét ittunk.  Jól esett a teraszon ücsörögni és beszélgetni, de a nap elindult lefelé, így mi is felkerekedtünk, hogy készítsünk néhány képet, ha már egyszer fotózni jöttünk.

Kenusok, egy erősen rövidlátó fa szemszögéből

Az árnyék

Ahol kék az ég és zöld a fű

Tibort, aki már többször járt errefelé, lekötötték az evezősök, mi Danival meg csak kapkodtuk a fejünket, hogy mit is fotózzunk.  Elsétáltunk a gát végéig, majd elindultunk visszafelé. Útközben láttunk egy nagyon bátor és nagyon elfoglalt harkályt, aki még a korlát köteleit is átnézte kártevők után kutatva. Sajnos nem a telém volt éppen a gépen, így nem sikerült jó képet készítenem róla.

Tibor sárkányhajósokra vadászik

Dani felhősen mélabús

Partra vetett sárkányhajó sütkérezik a lemenő nap fényében

A madárvilágot természetesen a vadkacsák is képviseltették, akiknek nézetem szerint, az a létezésük célja, hogy mindenhol ott legyenek.  Az egyik étterem előtt egy kacsa pár kuporgott a fűben, rettentően elszánt arckifejezéssel. Még az sem zavarta őket, hogy a mellettük lévő padon három ember is ült és őket nézte. A kacsák összeszorított csőrrel és póker arccal meredtek maguk elé.  Mikor ránéztem az étterem ablakába kirakott táblára, rájöttem, hogy mi történhetett. A táblára ugyanis az aznapi ajánlat – rozmaringos sült kacsa – volt krétával felírva. A két madarat valószínűleg vacsorára hívhatták meg, de valamit nagyon félreérthettek.

Vitorlás minimál

Tibor árnyéka 2 méter, de már csak 70 kiló

Lassan vége a gátnak

Közel a kijárathoz megpihentük egy padon, mikor egy arra kerekező biciklis ember odakanyarodott elénk, és megkérdezte, hogy van-e fotózási engedélyünk? Köpni-nyelni nem tudtunk, csak néztünk rá hülyén. Erre az ember megkérdezte, hogy magáncélból fotózunk-e? Erre már bőszen bólogatni kezdtünk, hogy hát persze, hiszen ki fizetne ezekért a képekért (paradox módon pont Tibor monda ezt). Erre a biciklis ember megnyugodott és tájékoztatott minket, hogy ez esetben máris van engedélyünk.

Tibor mutatta, hogy mit fotózzak, kár, hogy nem sikerült

Bőrlevél virágok és a hihetetlen fű

Úgy látszik errefelé minden fa rövidlátó

Egy kicsit beszélgettünk is vele, megtudtuk, hogy a hely portugál magánkézben van (a terület állapotából ítélve gondoltuk, hogy nem a főváros kezeli), ezért is kellene fizetni a fotózásért, de turista célokra persze ingyenes.  Megtudtuk, hogy 16 kertész dolgozik non-stop a területen, ami bizony meg is látszik. Megtudtuk, hogy kutyákat sem engednek be a gátra, így nyugodtan lehet a fűben henteregni. Megtudtuk, hogy a terület minden részén vannak őrök, ezért is van ekkora rend és tisztaság. Végül további jó fotózást kívánva tovább hajtott.

Ezt nem tudom miért fotóztam le, de tetszett

Egy kis giccses-romantikus-naplementés

Itt még a hajléktalanok is Lacoste cipőben járnak - ( Bocsi Dani! )

Utoljára a bejáratnál lévő lépcsős résznél álltunk meg fotózni, de előtte még egyszer megvizsgáltam a füvet, hogy tényleg igazi-e. Ezután elbúcsúztunk Danitól, aki sajnos még visszament dolgozni, pedig már majdnem este nyolc óra volt. Tiborral átgyalogoltunk a Lágymányosi hídon és villamosra szállva indultunk hazafelé.

Hát szerinteeem... 

Kanyarok

Partvisok - by Ember

Nagyon kellemes, bár kissé fárasztó sétát tettünk ezen a gyönyörű helyen, hogy Dani szavaival éljek, érezhetően kisimultak az idegszálaink, és egészen biztos, hogy ide még egy párszor visszatérünk. Mondjuk kipróbálni a többi éttermet is.

Megjegyzések

 1. Szia, Pingu! Nagyon szepek lettek a kepek es persze mindig jo az iras is.:) Kedvenceim a sarkanyhajos es a partvisok. :)

  VálaszTörlés
 2. Remek kis poszt, nem jártam még itt és meghoztad a kedvemet hozzá. Vizsgák után majd valamikor ellátogatok ide. A kacsákon jót kacagtam, az őr kérdésére én is néztem volna biztos. Aztán megértettem mindent. Szépek a fotók is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Miklós! Mindenképpen érdemes ide ellátogatni, nagyon ajánlom! :)

   Törlés
 3. Remekül visszajön a képekből a gát hangulata, nem tudom mit paráztál. :)
  Mind-mind kedvenc :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jajjj.. hízik a májam. :) Azért én nem vagyok teljesen elégedett, de talán majd legközelebb.

   Törlés
 4. Na! Ez a kép súrolja a határt, maradhat! :))
  Amúgy az írás megint nagyon jó, a képek meg még azt is felülmúlják! Gratulálok! Az ellenfényes és a rövidlátós kenus nagyon nagyon bejönnek!
  Lassan én is kiteszem... de minek már... :D

  VálaszTörlés
 5. Köszi Dani! Azért rakd csak ki, én kíváncsi vagyok azokra a képekre.

  VálaszTörlés
 6. Már nagyon vártam az újabb sétátokról a képeket és a remek leírást .Füredről hazatérve rátaláltunk nagyon tetszett .GRATULÁLUNK. I J

  VálaszTörlés
 7. Tényleg nagyon szép...ezt én is megnézem a nyáron:-))) Köszi a tippet!!! Cupp

  VálaszTörlés
 8. Kedves Pingu!:-)
  A "nem sikerült" az egyik kedvencem, a Tiborról készültek nagyon tetszenek, a csúcs innen a Sárkányhajó című kép nekem.:-)) Gratula a bejegyzéshez!:-))

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések