Szentendre

Új objektívem van. Mármint nekem új, merthogy használtan vettem egy 16-85-ös Nikon lencsét. Már nagyon hiányzott ez a tartomány, főleg a nagylátószög. Persze vásárlás előtt kipróbáltam, hogy működik-e, de ez nem egyenértékű az igazi teszteléssel. Hála a Megyeri hídnak, ha hirtelen tesztfotókat kell készítenem, 10 perc autózással Szentendrén vagyunk, hogy valami értelmes is legyen a képeken. Szombaton is oda készültünk, mikor csütörtökön telefonáltak barátaink, hogy mondanánk már meg, hol tudnak parkolni Szentendrén. Mondtuk nekik, hogy nincs más dolguk, mint két nap múlva követni a mi autónkat.


Kiülős-kávézós
Szombaton délelőtt 11-kor startoltunk a házunk elől, hogy aztán kínosan lassan araszoljunk a 11-es úton a dugóban, mire végre elértük a HÉV állomás melletti nagyobb parkolót. Innen gyalog folytattuk utunkat a főtér irányába, első körben ebédelni szerettünk volna.  Gyönyörűen sütött a nap, mondjuk fotózás szempontjából mint tudjuk, nem éppen a legideálisabb, de bánta a fene, végre tavasz van!

Főtér


Krumplis-palacsintás
A jó idő kihozta a turistákat is, a főtérre vezető utcácskát elzárták az autóforgalom elől, végig kávézók és cukrászdák asztalai vannak kihelyezve, meg persze néhány pad is annak, aki fogyasztani nem, csak pihenni szeretne.  A főtéren lévő szerb ortodox templom melletti Görög utcába már rutinszerűen fordultunk be, töltött krumplit ebédelni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy hatalmas főtt-sült krumplikat hasítanak kettőbe és legalább 15 féle feltétet (sajt, vaj, kukorica, sonka, bacon, olajbogyó, paradicsom, tzatziki, bab, főt tojás, stb.) kérhetünk hozzá. Aki egy ilyen krumplit bevág, az mondhatja, hogy rendesen megebédelt.  A kis bisztró másik fő terméke, a mindenféle ízű óriáspalacsinta.

Templom a várdombon
Még soha nem sikerült közvetlen a krumpli után abszolválni a palacsintát, a kettő között mindenképpen ajánlatos egy nagy sétát tenni. A krumplit betermeltük, még a gyerekek (keresztlányunk és a húga) is derekasan megküzdöttek vele. Ebéd után indultunk a szentendrei körsétánkra, hogy legyen hely a palacsintának.

Kicsit már mohás

Haláli

Avarszőnyegben
Elsőként fellépcsőztünk a várdombra, megcsodáltuk a panorámát, majd elsétáltunk a régi szerb temetőbe, ahol tavaly februárban voltunk a nagy indafotós sétán.  Itt fotózgattunk egy kicsit, próbáltuk megfejteni a cirill betűs feliratokat, majd távoztunk.  Felmentünk a kilátóig, ahol kitaláltuk, hogy a séta legvégén lemegyünk a Duna partra, mert hát ki ne szeretne a vízparton rendetlenkedni, főleg ha gyerek, vagy gyerek lelkű felnőtt. Ekkor egy nagyon alattomos ördögi terv bontakozott ki a fejemben.

Sarokház

Kilátó-kép

Róbert Gida
Visszagurultunk a lejtőn a meggypiros Szerb Székesegyházhoz, amit ki nem hagynék, annyira tetszik. Jól körbesétáltuk és persze élvezettel fotóztam le 16mm-es látószöggel, nem mintha nem lenne tizenkettő-egy-tucat a fénykép, de hát a teszt, az ugye nagyon fontos….

16 mm

Nagykapu

Síremlék
Elsétáltunk a turistacsalogató kézműves boltok mellett, mígnem ennek a végén rátértünk a Dunakorzóra. Itt elindultunk visszafelé, mígnem elértünk a törzshelyünk utcájához, és egyöntetűen úgy ítéltük meg, hogy itt a legfőbb ideje palacsintát enni. Bár a Duna part közelsége nagyon csábító, de melyik gyerek tud ellentmondani, ha azonnali palacsintát helyeznek kilátásba?

Vendéglő az aranysárkányhoz
Most kérem, hogy ne ítéljen el senki, de én bizony banános-nutellás palacsintát kértem.  Meg is bosszulta magát a dolog. Sajnos nem ehetek banánt, mert az összeset lekezelik valami vegyszerrel, hogy ne rohadjon meg az érlelőben, és ez belemegy a gyümölcshúsba is sajnos.  Na, ettől én brutális kiütést kapok az arcomra. Reménykedtem, hogy egy pár karika banán nem árthat. Hát de.

Kirakodó
Na és akkor a fent említett ördögi terv. A Duna partja nagyon jó hely, és ha már a gyerekek (na jó, meg én is) ennyire lelkesednek érte, akkor mi lenne ha? Szóval megbeszéltünk, hogy ha már egyszer úgyis irányban állunk, menjünk el a titkos rőzsesárkány leső helyünkre, a Szentendrei-sziget csúcsába. Na ott aztán van Duna!

A jellegzetes lépcső, minden fotósnak kötelező darab!
Palacsintázás után már mentünk is vissza az autókhoz, de erről a részről majd a következő posztban fogok beszámolni.

Ebből mi lesz?
Még egy megjegyzés: Szentendrén van egy nagyon gyönyörű, de iszonyatosan romos ház. Emlékszem tavaly februárban mindenki vadul fotózta, persze csak kerítésen kívülről. Borzalmas állapotban volt, nagyon rossz érzés volt nézni, hogy egy ilyet hagynak tönkremenni. Most viszont azt hittem szívrohamot kapok, amikor megláttam. A tetőzete teljesen lerombolva, az ősdzsungel kiirtva, egy hatalmas daru és konténerek az udvarban.  Mondjuk egy a házfalára aggatott tábla szerint 2013(!) októberében kész lesz, mert felújítják. Ez persze egy fokkal jobb mintha teljesen elbontanák, de félek, már sosem lesz az igazi.

Megjegyzések

 1. Életem legszebb 3 évét ebben a győnyörű városban töltöttem, a képek sok emléket idéztek fel .KÖSZÖNÖM J

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igazán nincs mit, örülök ha tetszett! :))

   Törlés
 2. Gratulálok az optikához, nagyon szép képek születtek. Nagyon passzol a D7000-hez. :)
  Tapasztalat?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát jó cucc, azt biztos, nem bántam meg, hogy megvettem. Az egész kirándulás alatt nem éreztem késztetést, hogy cserélnem kellene objektívet, jó kis mászkálós, általános célú obi. Nagyon gyorsan megtalálja a fókuszt, oda teszi ahová én akarom, és hát igazi kezesbárány. Szerintem a képminőség is teljesen elfogadható. Hát és igen, a D7000-el igen jól muzsikál. :)

   Törlés
 3. én is gratulálok.., szemmel láthatóan szépen játszó, kellemes muzsikussal bővült a zenekarod, gyönyörűen fogja át a szólamokat.. és pazar területet választottál a tesztelésre, élvezetesek a képek !

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok a nagylátószöghöz! Csak bele ne verd a falba! :) Úgy látom itt is szép idő volt a hétvégén.
  A temetős képek nagyon tetszenek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Dani! Én viszont a te képeidet meg beszámolódat várom, különös tekintettel Karlovy Vary-ra. :))

   Törlés
  2. Hát sajnos kis csúszással kerül majd a blogra, mert még én sem láttam a képeket... remélem egy-két napon belül felkerülhet a történet, mert van mit mesélnem. :)

   Törlés
 5. Örülök az új obidnak,tetszenek a tesztképek!

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm Marcsi, örülök, hogy örülsz. :))

  VálaszTörlés
 7. Szentendrén építkeztem, ott laktam életem legnagyobb részét, ezért igen közel áll hozzám a városka. Jó képek készültek az új obival. (Félek, hogy ha legközelebb megtekinthetem, kedvet kapok...! Elkezdek spórolni...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Félek ha legközelebb találkozunk, kölcsön fogom adni kipróbálni. :)))

   Törlés
 8. Válaszok
  1. Köszönöm, most valószínűleg egy darabig rá lesz gyógyulva a vázra. :))

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések