Szárnyas hógolyók

Máskor is láttam már őket, de többnyire messziről. Egyszer az egyik télen jártak az erkélyemen is, de mire felocsúdtam volna, már tovább is álltak.  Most azonban a rendkívüli hideg tartósan ide vonzza őket, és Ember szerint pénteken többször is megjelentek, gondosan felporszívózva az etetőkből az erkélyre lepotyogott eleséget. Joggal bíztam benne, hogy a hétvégén végre sikerül lencsevégre kapnom őket.


Ennyi bevezető elég is az idegek borzolásához, jöjjön a nagy leleplezés, kik is titokzatos vendégeim, akik külön bejegyzést kapnak. Képzeljünk el egy pici, de szabályos, puha, fehérbundás teniszlabdát, egészen kicsi csőrrel és két gombostűfejnyi szemmel. A teniszlabdából kiáll két fogpiszkáló vastagságú láb, és egy indokolatlanul hosszú farktoll.  Bár az igaz, hogy tollaik javarészt fehérek, szerintem semmi öregemberes nincs bennük, mégis valamiért őszapónak nevezik ezeket a madarakat.

Turbi már megint rossz helyen
Régen azt hittem, hogy a cinke család tagja, ezért elneveztem őket „nyeles cinkének”, de ma már tudom, hogy csak az életmódjuk és némileg a felépítésük hasonló, de alapvetően másik madárfajhoz tartoznak (már ha nem egyenesen az űrből jöttek).

Kell a zsír!

A gömb négyszögesítése
Cukiság faktorban egy hajszállal, de megelőzik a kis kékcinkéket. Ha valami marketinges lennék, akinek feladata lenne kitalálni egy jól eladható, mindenki kedvence figurát, hát nem mennék tovább egy lépést sem, hiszen itt van a megoldás, a természet már jól kitalálta, gyakorlatilag konyhakész. Ráadásul mindjárt kétféle típusban.

Zrí-zrí-zrí!
Eleven kulcstartó
Először azt gondoltam, hogy a sima fehér fejű a tojó, és a mintás a hím (na persze…), de utána olvasva kiderült, hogy az előbbi egyszerűen egy úgynevezett északi típus, és a nemeket pedig nem lehet megkülönböztetni tollazatuk alapján. A kis szőrlabdák nem rasszisták, a két változat remekül megfér egymással.

Hol lehet ezt kibontani?

Hagyjál nekem is!
Kimondottan társas lények, mindig csapatban jönnek, és békésen csipegetnek a többi madárral együtt. A cinkéim egyedül a féltve őrzött mogyoróetetőről taszították le őket, de a faggyúgolyóhoz nyugodtan hozzáférhettek, mert az valamiért kívül esik a cinke maffia érdekvédelmi területén.

Célpont egy centire!
Párbaj
Nemcsak kinézetük, de a hangjuk is lehengerlő. Szinte megállás nélkül csivitelnek egymással, mint megannyi kis pelyhes gumilabda, nyilván nyugtázva az ellátás kiváló minőségét. Elsősorban miattuk „építettük” az új etetőt, szerencsére meg is találták, és lelkesen csipegették fel a magokat.

Egy kis pihenő

Mi a kínálat?
Sajnos nem sikerült túl jó képeket készítenem róluk, mert kevés volt a fény és gondolom az ablaküveg is levesz valamit a minőségből, de talán azért jól érzékelhető, hogy mi az ami miatt ennyire lelkesedek értük.

Megjegyzések

 1. Pont attól jópofák, hogy olyan idétlenül aránytalanok.
  A "zri-zri-zri" nagy kedvenc! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :)
   Egyébként igen, nekem is van Visitors-om. Láttam "valakinél" és megtetszett. :)

   Törlés
 2. Látom neked is lett "Visitors" panel :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon aranyosak!!!!!Folytasd még kérlek!!!!!!és...mindegyik kedvenc!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, ha ilyen hideg marad az idő... szerintem még elefántokat is fogok látni az erkélyen. :)

   Törlés
 4. Akkor egy cáfolattal kezdeném... a képek nagyon is jók, kérnék egy helyreigazítást a bejegyzés végét illetően, különben valamelyik illetékes hatósághoz leszek kénytelen fordulni. :)
  Hát ezek übercukik... még sose láttam élőben őket! (És most belegondolva még mindig nem, hiszen a képeidet néztem végig... hmm... Hála az érzékletes leírásnak és a képi anyagnak mégis olyan, mintha az én erkélyemen menne a vircsaft. )
  Nem lenne kedved bekamerázni az erkélyt és folyamatos élőképet is sugározni? :)
  Megint jó bejegyzés gyönyörű képekkel... megesz a sárga irigység... fúj... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó hírem van, tudtam a hétvégén elég sok videót készíteni, lesz belőle poszt, lehet mindjárt kettő is. Természetesen fotók is készültek. :)

   Törlés
 5. Helyreigazítás! Valótlanul állítottuk, hogy a fényképek nem jók, mert igenis jók, sőt szinte kiválóak. Büntetésül, alkalomadtán hamut szórunk a fejünkre. Köszönjük a figyelmet. :)

  Dani, nagyon örülök! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A helyreigazítást elfogadjuk, a hamuszórást felfüggesztjük. Szóval lesz valami az élőképből? Szerintem többünket érdekelné a dolog :D "Madármese, Pingu weblese" vagy valami hasonló kínrímmel :D

   Törlés
  2. Hehe, nagyon jó a cím, de nem tervezem bekamerázni az erkélyemet. A cinkéknek is vannak személyiségi jogai. Na mondjuk esetleg próbálok rövid videót készíteni ha már ilyen szuper gépem van. Majd meglátom hétvégén milyen "műsor" lesz. :)

   Törlés
 6. De aranyosak!!!!!

  // Àgi

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések