Madáretetés

Az erkélyem télen a madarakról szól, amikor kezd hűvösebb lenni az idő, mondjuk november táján, akkor már pakolom is ki a mogyoróetetőt, a darált diót és egyéb madaraknak való magvakat. Az etetők sohasem üresek, mindig utántöltöm őket, nem jönnek hiába hozzám a törzsvendégeim. Nem győzőm hangsúlyozni az ivóvíz fontosságát sem, még ilyenkor is. Ennyi sok csapadékmentes hónap után, tekintve, hogy nem volt olyan nagyon hideg, az itatóra többen mozdultak rá, mint az etetőre. Szóval fogyott-fogyott a madárkaja, de nem mondhatnám, hogy tömegek jöttek enni. Erre a hétvégre azonban extra hideget és nagy havat jósoltak.

Pénteken este felkészültem a másnapra. Feltöltöttem a fényképezőgépem akkumulátorát és lepucoltam az erkély ablakot. Tudtam, hogy most aztán invázió lesz, tobzódhatok kedvenc fotótémámban. Azonban akadt egy kis probléma. A sima madáretetőből kezdett vészesen kifogyni az eleség. Elmentünk a közeli barkácsáruházba újabb adagot vásárolni, de csak olyan magkeveréket kaptunk ami kifolyt volna az etetőből.

Teli beggyel könnyebb
Valami olyasmire lett volna szükségem, amibe bele tudom önteni ezeket az apró szemű magokat, de nem lepi be az időközben erősen rázendítő hóesés. Az áruházban ugyan láttunk mindenféle kackiás etetőket nagyon sok pénzért, de nekem ideiglenes megoldásként kellett valami. Természetesen ismét Ember találékonysága jött segítségemre. Az egyik balkonláda tartót ráakasztottuk a madáretető tartó nagycserép szélére, és az előzőleg megtisztított virágláda alátétbe szórtuk a magokat, majd egy nagyobb alátétet ráraktunk a tartó rács tetejére. Nagyon pöpec kis etető jött így létre. Mivel közel van a talajhoz, az előszeretettel a földön „porszívózó” (by Ember) madarak is nyugodtan látogathatják.

Szuper hóálló svédasztal 
Az itatót is non-stop jégtelenítettem, de nem bírtam versenyezni a mínusz fokokkal és a zuhogó hóval. Végül kiraktam inkább egy kisebb műanyag cserépalátétet, abban könnyebb a vizet felolvasztani. A siker nem maradt el, jöttek is sokan, elsősorban a cinkék, de most először jött egy olyan madárfaj is, akikről egy külön posztban szeretnék beszámolni, mert megérnek egy külön bejegyzést.

Vazze' ez befagyott!
Egyszóval kattogott a gépem rendesen, most először örültem igazán, hogy dupla slot-os a gépem, mert nagyon bosszantott volna ha lemaradok valamiről, mert betelt a kártyám.
Az új etetőt Turbi, a lángelme napközis galambom találta meg először. Másnapra persze elfelejtette, és újra fel kellett fedeznie.

Laposkúszásban

Ott a kaja, de hogy érem el?

Lábujjhegyen!

Vasárnap napközben kisütött a nap és az enyhe szélben szállingózó porhó gyönyörűen csillogott a levegőben. Azon gondolkodtam, hogy ez a stroboszkóp vajon nem zavarja-e meg a madarakat repülés közben.

Turbi a csillámfelhőben
Napközben sem ment 0 fok fölé a hőmérséklet, bár az erős napsütésben egy kicsit megolvadt a hó és a galambok a szomszéd ház bádog eresze körül próbáltak egy kicsit felmelegedni.

Van még egy kis hely?
De jó, hogy lehet inni!
Az erkélyt meglátogatta még az ostobasági verseny örökös első helyezettje, a gerle. Persze csak az erkély korlátig jutott, tovább nem. Onnan nézett kétségbeesetten. Járt még itt Guszti a vörösbegy is, ő állandóan szívroham közeli állapotban van és minden kis rezzenésre pánikszerűen menekül. Mindenáron a fenti etetőből akar enni, de ahhoz béna, hogy megálljon a kapaszkodón így sokat vergődik, és közben hiszterizálja saját magát.

Korlátolt gerle

Guszti
Bármilyen furcsa is, de egyre kevesebb a veréb. Már alig járnak az etetőhöz, pedig annak idején mindig nagyon sokan voltak. Most már sajnos ritkaság számba mennek. Ahogy elnéztem a gyönyörű barna mintás tollazatukat, azon gondolkodtam, miért is mondják rájuk, hogy szürke?

Eltűnőben...

Egy vagány mozdulat
A végére hagytam a népszerű és örök kedvenc madaraimat. Ők mindig jól érzik magukat nálam, a cinkefotózás igazán hálás téma.

Melyiket szeressem?

Csillogó szemmel

A héjában van a vitamin!

Esik?

Nehéz a cinkék sorsa...
Remélem nem bánjátok, hogy egy kicsit hosszú lett a bejegyzés, de nem bírtam kedvenc témámról kevesebbet írni és főleg kevesebb fotót kirakni. Mint az elején ígértem lesz még egy poszt új kedvenceimről.

Megjegyzések

 1. Tündériek!!!!!Jó volt olvasni, és nézegetni őket!

  VálaszTörlés
 2. Jól csinálod jányzó! :) és tök jó az etetőd.
  Azon én is mindig csodálkoztam, hogy a gerlék mi a franctól maradnak életben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Tita! Szerintem a gerlék még ahhoz is ostobák, hogy elpusztuljanak, meg persze ahhoz is, hogy szaporodjanak. Így aztán mindig ugyanazokkal a példányokkal találkozunk. Ez a gerle-állandó. :)

   Törlés
 3. Hát nagyon irigyellek a madárkák miatt. Zseniálisak lettek a fotók, és a szöveg is remek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát az irigykedésben azért még én vezetek... :) Köszönöm kedves szavaidat! :)

   Törlés
 4. Aképeket nézve ,aszöveget olvasva ebben a zord időben egyből elfelejtettem minden rosszat ,jobb kedve derültem,ugyanezt érzi I is. GRATULÁLUNK.

  VálaszTörlés
 5. Szia drágám! Ezek a felvételeid is szuperek, büszke vagyok rád, nagyon jó a szöveg is. Ölellek: I.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jo a bejegyzes Pingu! Na es fotok egytol egyig nagyszeruek! Jo volt nezegetni a kismadarakat, en is imadom oket.Jol megoldotta Ember a hoernyot. Ugyesek vagytok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Evaneni! Nemsoká lesz egy új bejegyzés is, egy külön madárfajnak dedikálva. Szerintem tetszeni fog... :)

   Törlés
 7. Keresem az állam! Irigy vagyok, de annyira kedvesek a fényképek, hogy nem tudok rád haragudni! :D Azért lassan törlöm magam, de még előtte még egyszer végig nézem a fotókat. :)

  Az egyik kedvencem egyébként az "Ott a kaja, de hogy érem el?" című! Zseniális az arca! :D Olyan sunyi, hogy nem lehet elmondani. Imádom! :D

  VálaszTörlés
 8. Kedves Pingu!:-)
  Élvezetes szöveg, gyönyörű képek, gratulálok.:-))) Jelentkeznék konkurenciának az irigykedésben!:-DD

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések