Erkély takaréklángon

Már régen írtam az erkélyemről, részben időhiány miatt, részben pedig azért mert ilyenkor alig van valami kint, a legtöbb növényem a lakásban vagy a lépcsőházban telel, miközben én azon izgulok, hogy valahogy túléljék ezeket a sötét hónapokat. Azért nem állt meg teljesen az élet odakint sem.Cinkeszemet néznek, biztos távolságból
Természetesen akadnak olyan növények is akik kint töltik a telet némi védelemmel ellátva. Van ugyan egy műanyag kiskutricám amit ilyenkor fel szoktam állítani, de most nem vesződtem vele, mert nincs igazán olyan akinek szüksége volna rá. A levelndulákra és egy-két kisebb növénykére sűrű hálós anyagot raktam fagyvédelemnek, de többen is "sapka-sál" nélkül mennek neki a télnek.

Inni mindig kell
A nagyobb Vertel Andrea kerámiák is kint maradtak, hiszen teljesen fagyállóak, így legalább a vacogó növényeken kívül van valami kis vidámság is.Az erkély negyedét foglalják el a növények, a maradék rész ugyanis ilyenkor teljes egészében a madaraké.

Egy biztos pont
Bevallom, néha egy kicsit bosszankodok azon a rettenetes koszon amit csinálnak, de azért nem bírnám ki, hogy ne rakjak ki nekik kaját és persze vizet. Sokan sajnos nem is tudják, hogy milyen fontos a madaraknak vizet adni télen is. Az utóbbi hetek (hónapok?) teljesen csapadékmentes időjárásának köszönhetően, igen nagy forgalmat bonyolít az itató.

Téliesítve
Nemcsak a cinkék jönnek csapatostul, hanem a verebek, galambok és a rigók is. Láttam már egy picike ökörszemet is inni és fürödni, és a szomszéd fáról egy kékszajkó tekingetett vágyakozva az erkélyem felé. Sajnos nem minden madár veszi a bátorságot, de előbb-utóbb a szomjúság legyőzi félelmüket.

Decemberi margaréta. Mennyire indokolt?
Nekem nagyon tetszenek a gerlék, de szerintem az amúgy sem az eszükről híres galambok között ők viszik a prímet az "ostobaságban". Eleve sokáig tartott mire az erkély korlátjára rá mertek szállni. Először csak egy jött, utána kettő, végül három díszpéldány tekergette a fejét az itató felé.

Turbi a konfortos galamb
Ekkor a következő dolog történt: felváltva röppentek fel és repültek neki az erkélyajtónak.Kettő figyelt, egy pedig koppant. Mintha valami (a szó szoros értelmében ab ovo) Darwin-díjas, kamikaze kiképzőbázis végzősei mutatták volna be vizsgamunkáikat. Egyiknek sem volt annyi esze, hogy lerepüljön a földre. Az ablakom pedig tele van gerle lenyomatokkal. Pedig van előttük követendő példa is, Turbi a napközis galambunk.

Terrier szem
Turbi szinte az egész napját az erkélyen tölti.Csak néha repül egy-egy egészségügyi kört.  Felszedegeti amit a cinkék elszórtak- igazi konyhamalc-, iszogat, fürdik, néha szundít egy kicsit. Alapvetően remekül elvan és még az sem zavarja ha időnként kimegyek valamiért az erkélyre. Ilyenkor egy kicsit félszegen de kíváncsian nézi, hogy mit csinálok.

Bakancsos
Kerámiafronton is van egy kis újdonság. Ajándékok miatt jártunk Vertel Andreánál, a gödi műhelyében, aholis nem tudtunk ellenálni neki, és vettünk egy bakancsos terriert. Nehéz volt a döntés, mert nagyon sokminden van nála és csak csorgott a nyálunk. Idén nem vásározik, hanem az otthonában várja vevőket, sőt most még 10% kedvezményt is ad mindenre. Aki tudja látogassa meg, érdemes!

Vadcitrom csemeték
Még valami: kaptam tőle vadcitrom magoncokat amiket kiásott nekem a nagy fája alól. Megrendeztem őket és kiraktam az erkélyre, remélem megmaradnak.

Megjegyzések

 1. Nagyon jót szórakoztam a gerléiden :D Jaj, még kicsit könnyes a szemem! :D Köszi!

  VálaszTörlés
 2. Kész egészségügyi állomás és rekreációs központ lett az erkélyed. :)

  VálaszTörlés
 3. Dani, köszi! :))

  Tibor: Egy kicsit elmeosztály is... :))

  VálaszTörlés
 4. Te szerencsésebb vagy, nekünk egy egész kertnyi rózsát, hagymást, meg nem tudom mit kellett lepakolnunk a pincébe és a kinti szalmázást még nem csináltuk meg... :(

  VálaszTörlés
 5. Legalább van hová pakolnotok. Itt a teletető hely mérete is inkább arra inspirál, hgy megpróbáljak télálló növényeket tartani az erkélyen. Mikor lesz már tavasz? :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések