Festum Omnium Sanctorum

Vagyis Mindenszentek napja. Ez az ünnepnap a kelta kultúrából eredt, és az őszre eső újév, vagyis gael nyelven a Samhain ünnepéből ered. Úgy hitték, hogy ezen az éjszakán a világ rendje felborul, az evilág és a túlvilág közötti határok elvékonyodnak, sőt meg is nyílnak és a halottak szabadon járhatnak köztünk. A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett. III. Gergely pápa a VIII. században a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-ére helyezte át.

bolygopingvin: DSC 9576 bolygopingvin: DSC 9618
Dani írt egy levelet még csütörtökön, hogy november 1-én, délután menne fotózni a Fiumei Sírkertbe, menjek én is. Az előrejelzések szerint Tibor és Gyuree is ott lesznek. Először nemet mondtam, de azután meggondoltam magam. Egyrészt szerettem volna találkozni velük, másrészt a sírkert gyönyörű és biztosan hangulatos lehet gyertyafényben is.

Falnak támasztva

Kivételesen Ember is jelezte, hogy eljönne velem, jó lesz egy kicsit sétálni. Eredetileg délután ötre beszéltük meg a dolgot, de a korai sötétedés miatt inkább egy órával korábbra tettük át a találkozót. Mi egy picit előbb odaértünk, utánunk érkezett Dani és végül Gyuree. Egy gyors telefon után kiderült, hogy Tibor már ott volt jóval előbb, személyes érintettség okán meglátogatott néhány sírt.

Szomorú szépség

Sajnos a délután négy is már későinek bizonyult, egyre kevesebb volt a fény. Sokat eltökölődtünk az elején, így mire igazán elindultunk teljesen besötétedett. Meg kell mondjam régen szenvedtem ennyit a fotózással. Tök jó ha az embernek van állványa, de ha lusta magával cipelni, akkor nem sokat ér. Egyébként is nyűgös voltam, utálom, ha ennyire nem sikerül valami.

Mindig a sárga úton...

Szóval elég korán feladtam a dolgot és elraktam a gépemet, inkább csak mentem a többiek után és néztem ahogy próbálkoznak. Mivel kezdett nagyon hideg lenni és az Ember sem öltözött túl melegen (autóhoz van szokva ugye), végül háromnegyed hat körül elbúcsúztunk a többiektől és hazajöttünk.

Kádár sírja

Jó lett volna egy kicsit többet beszélgetni, ahogy Gyuree barátom is említette, hogy ne csak mindig fotózzunk. Minden hisztim ellenére azért még így is nagyon tetszett a sírkert. Ide remélem még sokszor visszajövök, mert úgy érzem, hogy nagyon inspirál a hely. Legalább annyira mint egy pálinkafőzde.

Fejgörcs

Temetőlátogató classic

Gyuree blogbejegyzése.

Megjegyzések

 1. Nem tudom mi bajod van a képeiddel? átjött a hangulat...és nagyon szépek.

  VálaszTörlés
 2. Szerintem sötétek és zajosak. De lehet, hogy nagyon durva önértékelési problémáim vannak. :))))
  Egyébként pedig köszönöm szépen! :)

  VálaszTörlés
 3. Most olvastam a Gyuriét,úgy látszik az őszi sötét idők,sötét gondolatokat generálnak...ne!!!!

  VálaszTörlés
 4. Sajnálom, hogy ilyen kurtára sikerült a tegnapi séta... jó lett volna még kicsit beszélgetni. Remélem Ember nem fázott meg!
  Amúgy tegnap olyan szenvedős volt nekem is, majdnem kár volt kimenni... majd legközelebb jobb lesz.
  Ja, egyébként, ha ilyenek a szenvedős képeid, akkor nem is sajnállak! A sárga utas és a Temető classic szerintem nagyon hangulatosak!

  VálaszTörlés
 5. Ahhoz képest,hogy szenvedtél,a képek nagyon jók lettek... Mondjuk,az állvány-ha már van-nem ártott volna.Számomra a képeid,inkább az őszt,a lassú elmúlást érzékeltetik,és nem"sötét gondolatokat generálnak"(BendesMarcsi).Szóval tetszik.

  VálaszTörlés
 6. Marcsi: Szerintem ez ilyenkor természetes. Ettől függetlenül nem látok sötéten. :)

  Dani: Köszönöm! Azért csak jó volt találkozni mégha nyulfarknyi időre is.

  Manóvezér: Köszönöm!

  VálaszTörlés
 7. Na, végül én is idetaláltam. Elnézést, de sok dolgom volt a héten és beteg is vagyok, nyomom az ágyat.
  Mindentől függetlenül - merthogy én is szenvedtem ott a sötétben - úgy vélem mindenkinek lett pár jó képe.
  Nekem a Kádár sírja és a második kép, a mécsese nagyon tetszik.
  A zajjal pedig végképp nem tudom mi bajod van. Én egyiken sem látok semmit, legalábbis ebben a méretben nem jön ki. Analóg időkben az ISO50-es anyag is szemcsésebb volt, használtál volna 800-ast. Szóval szerintem csak megijedtél a szokatlan helyzettől.
  A gyűjteménybe helyezett képedet is csak azért pontoztam le, mert sötétnek találtam. lehettél volna ISO szempontjából bevállalósabb is.

  VálaszTörlés
 8. Egyetértek Bendes Marcsi véleményével :)

  VálaszTörlés
 9. vlm: Először is jobbulást kívánok! Másodszor pedig gondolkodtam azon amit mondtál, lehet, hogy igazad van. Majd legközelebb megpróbálok "bevállalósabb" lenni. A gyűjteményes képemet meg már szinte megbántam, hogy felraktam. :)

  Miklós: Köszönöm! :)

  VálaszTörlés
 10. Szokás szerint nagyon jó képek!!!...de aminek igazán örültem az az volt hogy végre megtudtam hogy miböl is ered a Mindenszentek "ünnepe"
  Köszönöm!!!
  // Agi

  VálaszTörlés
 11. Hát ennek őszintén örülök! :)))

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések