Egy békával kezdődött

Aki már látta az erkélyemről készült fotókat az bizonyára észrevette, hogy nem csak növények, hanem mindenféle fura figurákat is laknak ott. Ezek, egytől egyig Vertel Andrea keramikus művei, melyeket évek alatt gyűjtögettem össze, és ezzel a –kizárólag pénztárcára veszélyes- szenvedélyemmel nem bírok és nem is nagyon szeretnék leállni. Mostanság nem kérdés, hogy születésnapra vagy névnapra mit szeretnék kapni.

Az első darab
Az a jó, hogy nem a hagyományos, cuki „szeretem-állat” figurákat mintázza meg, hanem az általában kerülendő bogarak, csigák és más efféle „pfúj” kategóriás lényeket teszi szerethetővé. Méghozzá külön egyéniséggel, lélekkel ruházza fel őket. 

Repülő hal
Ahogy Andrea elmondta, előre mindig csak azt tudja, hogy milyen alakot fog megformázni, de a kis állatkák arckifejezése az attól függ, hogy neki éppen akkor milyen hangulata van, vagy, hogy éppen mi jár a fejében. Éppen ezért mind egyedi darab, nincs két egyforma közöttük és szinte érzem, hogy ezek bizony élnek. 

Benőke a leguán
Így legalább mindenféle kötelezettség nélkül tarthatok leguánt is, nemhogy etetni nem kell, de még télen is kint maradhat. A kiscsiga nem bántja a növényeket és a bogaraktól sem kapok sikító frászt. Szerencsére a művésznő nagyon szereti a madarakat (is), ezért bőven lehet válogatni a mindenféle formájú, méretű és lelkivilágú kerámiaszárnyasból. 

Királymadár
Szerintem nem szabad önálló kiállítási darabként tekinteni őket, akkor mutatnak jól, ha részévé válnak, beépülnek a környezetükbe, megbújnak egy virág alatt, vagy kinéznek egy cserép mögül. Tetszés szerint lehet őket variálni, ide-oda pakolni, ahogy az aktuális növényzet azt lehetővé teszi, csak a fantázia szab határt. Bár kint hagyhatnám őket télire is, de az apróságokat mindig behozom a lakásba, ahol szintén nagyon jól mutatnak. 

Csápnézőben
A figurák mellett vannak az ún. manóarcú edények, amikbe akár évelőket vagy örökzöldeket is lehet ültetni, hiszen csakúgy mint a többi figura, ezek is fagyállóak. 

Ültetés előtt
Akinek tetszenek ezek a kis művek, annak legalább egyszer érdemes ellátogatnia Gödre, Andrea műhelyébe, mert az egy csoda. Saját tapasztalatból tudom, - ha nem magamnak vásároltam, csak kíséretnek voltam ott vagy másvalaki számára választottam ajándékot- egyszerűen nem lehet megállni, hogy legalább egy kis rákocskát vagy békát ne vegyen az ember. 

Jól áll neki az eperlevél
A kerámiák számát sajnos az erkélyem mérete erősen limitálja, de nem tudom elképzelni, hogy ne találnék helyet egy újabb kis izébizének. Nagyon örülök, hogy évekkel ezelőtt felfedeztem ezeket a kerámiákat, nélkülük akármennyi növény is van rajta, üres lenne az erkélyem. 

Ez a bogár bejöhet a lakásba
Én csak a saját darabjaimat említettem, de nemcsak bogarak, hanem kutyák-macskák és horgászok-sellők is láthatóak Vertel Andrea megújult honlapján.

Kis kíváncsi


Megjegyzések

 1. Ami a kis kerámiák számát illeti,úgy jársz lassan,mint a gyermekem a szőrmeállatkákkal... már nemcsak nála,hanem az egész lakásban figyelnek... Nagyon jó kis bejegyzés,örömmel olvastam!Számomra a Rák és a Csiga viszi el a pálmát.

  VálaszTörlés
 2. Nem igazán örülök a posztnak. :(
  Most emiatt kell vennem pár repülő halat, királymadarat, meg akármit. :)
  Pénztárcagyilkos dolgok ezek, de nincs mit tenni, hagyni kell magam elcsábulni.

  VálaszTörlés
 3. Manóvezér: Meg tudom érteni, szerintem is az a kettő a legaranyosabb. :)

  vlm: Maga csak ne sírjon itt nekem... otthon komplett baromfiudvara van... Najó majdnem komplett... egyvalami még hiányzik. :))

  VálaszTörlés
 4. Hat igy en is szeretem a bekakat:)) Nagyon jo a poszt Pingu. Nekem a "Kis kivancsi" a kedvencem.

  VálaszTörlés
 5. Helyesek ezek a szobrok vagy mik... nagyon ötletesek! Benőt a leguánt először tacskónak néztem... :D

  VálaszTörlés
 6. Hát, Benőke ennek nem fog örülni... :))

  VálaszTörlés
 7. Majdcsak kiengesztelem valahogy... :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések