Új szerzemények az erkélyen

Arról volt szó, hogy több virág már nem jöhet az erkélyre, csak kihalásos alapon kerülhet új növény a gyűjteménybe vagy még úgysem. Elméletnek nem rossz, de nagyon nehéz a gyakorlati kivitelezése. Legutóbb mikor az IKEA-ban jártunk megláttam, hogy kengurumancsot árulnak. Természetesen nem az ausztrál erszényesek nyerészkedési célból történő, tömeges csonkolásáról van szó, hanem egy növényről melynek virága nagyon hasonlít a kenguruk mancsára.

Tudományos könyveimet lapozgatva már régen feltűnt, de élőben még sohasem találkoztam vele. Sajnos, amikor megláttam már tudtam, hogy egy példány haza jön velünk. Szobanövénynek árulják, de valójában nyáron inkább a szabadban érzi jól magát. Olyan túl sok mindent nem tudok róla, mivel csak egyik könyvemben szerepel és az Interneten sem találtam igazán sok hasznos információt. Most kint van az erkélyen, kondenzvízzel locsolgatom, mivel nem szereti a meszes talajt. Egyelőre jól érzi magát.

Kengurumancs
Másik veszélyes forrásom a Bauhaus kertészeti részlege. Itt mindig van valami csemege a „Mentsetek meg!” polcon. Egyik legnagyobb sikerű mentési akcióm egy 200 Ft-os orchidea, ami nem győz hálálkodni. Most éppen 12 virág van rajta. Szóval egy pár napja megint arra jártam és nem tudtam ellenállni a kísértésnek. Vettem két darab pistikét. Darabját 100 Ft-ért adták. Őket anyámnak vettem, mert nála jó helyük van. Magamnak, hasonló árban, a solanum jasminoides fedőnevű növénykét választottam, aminek csak a neve jázmin, valójában a krumpli rokona, csakúgy mint az encián. Terveim szerint felfuttatom a kiszáradt babérfámra. Reméljük együttműködik. 

Encián, a krumpli unokatestvére
Már éppen távoztunk az áruházból – Ember ilyenkor valamiért nagyon siet-, amikor visszanéztem a szabadtéri kirakodóra és megláttam a nyári orgonákat. Pont az a halványlila szín, amit mindig is szerettem volna. Nagyon hálás növény, nem kényes a földjére, tavasszal meg kell metszeni és akkor sok virág lesz rajta. Ha véletlenül elfagy a télen, akkor pedig képes tőből újra hajtani. A virága hasonlít az orgonáéra, innen a neve. A legfőbb vonzereje azonban az, hogy a lepkék kedvenc virága. Egyszerűen imádják. Nem volt egyszerű megharcolni érte és a végén az Ember már írásban követelte a „Nem veszek több virágot az erkélyre” kijelentésemet. 

Nyári orgona
Ehhez képest tegnap reggel egy klemátisszal jött haza a reggeli bevásárlásból. Azt mondta nem bírta otthagyni. Na ugyehogy ugye? 

Az új klemátisz avagy erdei iszalag
Sajnos a sok eső és gombafertőzés miatt törpenapraforgóim szavatossága hamar lejárt, meg kellett szüntetnem őket. Ugyanígy jártak az egyik ládába ültetett egynyáriak is. Szépek voltak de eddig tartottak. Most helyettük aranyos kis őszirózsák virítanak már, remélem legalább októberig. 

Kiscsoportos őszirózsa
Talán most a legszebb az erkélyem, végre a hibiszkuszok is magukhoz tértek és egyszerre virágzik az összes.

Most éppen ilyen színű
 Legnagyobb meglepetésemre az elméletileg télen virágzó azáleám is rákezdett, de nagyon. Mondjuk én már azon is csodálkozom, hogy egyáltalán idáig eljutott. Apósomtól kaptam valamikor februárban, igyekeztem életben tartani, de arra nem számítottam, hogy ilyen sikereket érek el. Gondolom a sok eső és hideg idő kavarta meg szegényt.

Megzavarodott azálea
Nagy büszkeségem a saját tenyésztésű margitvirág, melyet még a tavalyi anyanövényről vágtam és egész télen a mini inkubátoromban képezte magát és a gyökereit. Azt hiszem, ezt idén is eljátszom.

Margitvirág
Május végén egy kedves barátomtól kaptam ajándékba futóeper palántákat, akik azóta már maguk is rengeteg indát és sarjnövényeket hoztak, úgyhogy jövőre nemcsak magamnak, de másnak is jut belőle. Egyelőre nem sok gyümölcs jut az asztalunkra –főleg az időjárás miatt- de az az egy-egy eper amit le tudunk szüretelni valami fenséges.

Talán beérik


Megjegyzések

 1. Egyszer én is megmentettem egy orchideát a tescoból... aztán kiderült, hogy valami betegsége is lehet, kb 2 évig egy virágot sem hozott, de kitartóan nevelgettem, és már idén rengeteg virágot hozott tavasszal!
  Nem is tudtam, hogy ennyire zöld ujjaid vannak :) Gratulálok a kertecskédhez!

  VálaszTörlés
 2. Ez igen! Szépek a képek is - "Cián az audiencián" :)
  Ha az Ernő megtudná, hol vásárolsz...
  Kedvencem akkor is a Margitvirág :)

  VálaszTörlés
 3. Dani, köszönöm és gratulálok a kitartásodhoz!

  Tibor, melyik üzletre gondoltál amiről szegény Ernőnek nem szabad tudnia?

  VálaszTörlés
 4. Szia, Pingu, orulok a kis beszamolodnak! Csinalhatnal egy total kepet arrol az erkelyrol, nem ertem, hogy nincs hely rajta:). A nyari orgonat nalunk "butterfly bush"-nak hivjak:). En is nagyon szeretnek egyet. Az en kis kertem egy honap alatt rendesen leamortizalodott, tegnap kicsit rendbe kaptam, de a kerti hibiszkuszon es egy kis aranyos kis sargaviragu bokrocskan kivul nem viragzik semmi:(.
  Leandered nincs?

  VálaszTörlés
 5. Elfelejtettem megirni, hogy ilyen kengurumancsot me'g nem lattam soha. Nagyon szep.

  VálaszTörlés
 6. Majd egyszer próbálok teljes erkély képet is csinálni. Illetve már próbáltam de túl sok minden van rajta és ettől olyan katyvasz lesz. Leanderem volt régen de túl sok helyet igényelnek. Inkább hibiszkuszokat tartok.
  Ma voltunk állatkertben és megbizonyosodtam róla, tényleg ilyen a kenguru mancsa. :)

  VálaszTörlés
 7. Jó, majd kisípolom ha beszélek vele. :)

  VálaszTörlés
 8. Könyökpuszi :D Nálam az Encián és a Margit a befutó.
  Nekem is van egy kertinövényes podztom elfekvőben, várok még pár dáliára, az istenért nem akarnak nyílni, pedig már vagy egy hete elkezdett kibomlani a bimbó...

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések